Programul ”O Familie, O Casa”

Programul ?O Familie, O Casa?

Programul ?O Familie, O Casa?

Programul ”O Familie, O Casa”

Primele date făcute publice de guvern arata ca programul „O familie – o casă“ va avea condiții mult avantajoase decât programul „Prima Casă“ .

  • Romanii care vor dori să cumpere o locuință prin noul program, vor trebui sa caute o casa cu minim doua camere, cu o suprafață de 50 -100 mp si cu o vechime de maxim cinci ani.
  • Statul va garanta 80% din valoarea creditului acordat, fata de Programul Prima Casa prin care garantează 50% pentru locuințe mai noi de 5 ani, respectiv 40% pentru locuințe mai vechi de 5 ani.
  • Limita maxima a creditului poate fi de până la 570.000 lei, aproximativ 120.000 euro.
  • Avansul este propus a fi între 5 şi 10%  din suma solicitată.
  • Vârsta maximă a beneficiarilor este de 55 de ani.
  • Dobânda este fixa de 5,5% pe an, pe toata durata creditului si este formată din marja fixa de maximum 2% plus dobândă variabilă. Ministerul Finanțelor Publice va plăti comisionul aferent gestionarii acestor împrumuturi.

Programul prevede acordarea de subvenții astfel:  0,5 puncte procentuale ​la rata dobânzii pentru beneficiarii cu venituri nete lunare în anul 2019 mai mici de 6.000 de lei individual; de 7.000 de lei pentru o familie formata din doi adulți sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil; de 8.000 de lei pentru o familie cu un copil; de 9.000 de lei pentru o familie cu doi sau mai mulți copii. Din anul 2020, veniturile valabile pentru acordarea subvenției se actualizează anual cu rata medie a inflației.

  • La cererea beneficiarului, finanțatorii acorda prin contractul de credit o perioadă de gratie la rambursare de maxim 3 ani, fără a depăși cumulat perioada de creditare de maxim 20 de ani.
  • Statul va da cumpărătorilor persoane fizice care achiziționează o locuință de la un dezvoltator o prima pe care o utilizează pentru plata valorii locuinței, reprezentând 700 lei din valoarea unui metru pătrat construit pentru locuințele noi, cu suprafețe intre 50 şi 100 mp.